Ένα από τα απόλυτα χριστουγεννιάτικα εδέσματα, που συνδυάζεται πάντα τέτοιες ημέρες με τα μελομακάρονα.
Prep: 30 mins
Cook: 25 mins
Yields: 30-40 κομμάτια
Ingredients
500 γρ φρέσκο βούτυρο ανάλατο (μπορούμε να βάλουμε μισό αιγοπρόβειο και μισό ανάλατο)
1 ½ ποτήρι νερού αμύγδαλα χοντροκομμένα και καβουρδισμένα (στον φούρνο για 10 λεπτά περίπου)
6 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη
¼ ποτηριού νερού ροδόνερο ή ανθόνερο (προαιρετικά)
½ ποτήρι νερού λικέρ μανταρίνι (ή ¼ ποτηριού κονιάκ)
5-5 ½ ποτήρια περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
ζάχαρη άχνη και για το πασπάλισμα
Directions
1Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε τον βούτυρο και την άχνη και τα κτυπάμε πάρα πολύ καλά για 10-15 λεπτά να γίνουν σαν κρέμα.
2Ρίχνουμε το κονιάκ, το ροδόνερο, το λικέρ μας και συνεχίζουμε το κτύπημα για λίγο ακόμη, σταματάμε το μίξερ και ρίχνουμε τα αμύγδαλα και το μισό αλεύρι και ανακατεύουμε.
3Στην συνέχεια προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι για να γίνει ζύμη αφράτη.
4Σχηματίζουμε τους κουραμπιέδες μας στο σχήμα που θέλουμε και τους τοποθετούμε στο ταψί μας.
5Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 25-30.
6Είναι ψημένοι όταν αποκτήσουν ένα πολύ ελαφρύ ξανθό χρώμα και η ανάποδη πλευρά τους έχει το χρώμα του ψημένου.
7Μόλις ετοιμαστούν τους μεταφέρουμε σε μια πιατέλα και αφού περάσουν 10-15 λεπτά (να είναι λίγο ζεστοί δηλαδή) παίρνουμε έναν έναν και τους βάζουμε σε μπολ που έχουμε την ζάχαρη άχνη, τους ζαχαρώνουμε και τους βάζουμε στην πιατέλα.
8Δεν βάζουμε τους κουραμπιέδες τον έναν πάνω στον άλλον θα κολλήσουν, αυτό το κάνουμε την επομένη μέρα και τους πασπαλίζουμε με την ζάχαρη άχνη.