Δεν παίζει τέτοιο άρωμα σε γλυκό! Είναι θέμα να σας μείνει παραπάνω από μια εβδομάδα!
Prep: 1 hr 30 mins
Cook: 1 hr 20 mins
Yields: 2 βαζάκια περίπου
Ingredients
1 κιλό μήλα φιρίκια καθαρό βάρος
700 γρ ζάχαρη
1 λοβό βανίλιας χαραγμένο
3-4 γαρίφαλα
Λίγες κλωστές κρόκο Κοζάνης
1 χούφτα αμύγδαλα ασπρισμένα και καβουρδισμένο
3 κούπες νερό
3 λεμόνια (τον χυμό τους)
Directions
1Σε μια λεκάνη βάζουμε νερό και ρίχνουμε μέσα τον χυμό των 2 λεμονιών. Καθαρίζουμε τα φιρίκια ένα ένα.
2Πρώτα με το ειδικό εργαλείο αφαιρούμε τα κουκούτσια και κατόπιν τα ξεφλουδίζουμε. Στην συνέχεια τα βάζουμε στο νερό με το λεμόνι για να μην μαυρίσουν.
3Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ρίχνουμε μέσα το νερό με την ζάχαρη και ανάβουμε το μάτι της κουζίνας στην μεγάλη ένταση. Μόλις λιώσει η ζάχαρη ρίχνουμε μέσα τα φιρίκια, τα οποία τα έχουμε ξεπλύνει, τα γαρίφαλα, την βανίλια και τον κρόκο Κοζάνης.
4Τα σκεπάζουμε με ένα πιάτο για να μείνουν βυθισμένα και μόλις ξεκινήσουν να βράζουν χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά.
5Αποσύρουμε από την φωτιά χωρίς να αφαιρέσουμε το πιάτο και το αφήνουμε στην άκρη.
6Την επόμενη μέρα αφαιρούμε το πιάτο και σιγοβράζουμε πάλι το γλυκό έως ότου δέσει το σιρόπι (περίπου 35 λεπτά).
7Προς το τέλος του βρασμού ρίχνουμε τα αμύγδαλα και τον χυμό λεμονιού (μια καλή κουτάλια της σούπας είναι αρκετή).
8Το σιρόπι είναι έτοιμο όταν στάζοντας λίγο πάνω στο νύχι του αντίχειρα δεν διαλύεται.
9Τοποθετούμε το γλυκό όπως είναι ζεστό σε καλά αποστειρωμένα βάζα. Τα κλείνουμε καλά και τα αναποδογυρίζουμε στον πάγκο μας.