Τσουρέκι με επικάλυψη σοκολάτας

Από ΒΕΝΕΤΗΣ ΚΑΡΑΜΠΑΣΗΣ  , ,   ,

Απρίλιος 7, 2017

Και ποιόν δεν εντυπωσιάζει ένα τσουρέκι με επικάλυψη σοκολάτας!

  • Προετοιμασία: 2 ώρες
  • Μαγείρεμα: 1 ώρα 10 λεπτά
  • Μερίδες: 3 μεγάλα τσουρέκια

Συστατικά

650 γρ. αλεύρι δυνατό

200 ml χλιαρό γάλα

120 γρ. φρέσκο βούτυρο

50 γρ. μαγιά

2 αυγά

220 γρ. ζάχαρη

1 πρέζα αλάτι

Μαχλέπι, βανίλια, κακουλέ

Ξύσμα πορτοκαλιού

500 γρ. κουβερτούρα

200 γρ. χλιαρό γάλα

Οδηγίες

ΤΣΟΥΡΕΚΙ

1Στα 100 ml χλιαρού γάλακτος, διαλύουμε όλη τη μαγιά και προσθέτουμε 100 έως 150 γραμμάρια αλεύρι για να φτιάξουμε το προζύμι, το οποίο διατηρούμε σε θερμό περιβάλλον (κατά προτίμηση σε λεκάνη με υγρή πετσέτα ή μεμβράνη).

2Ζεσταίνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε μέσα τη ζάχαρη, το αλάτι, τα αυγά και τα μυρωδικά.

3Μόλις το προζύμι διπλασιάσει τον όγκο του, ρίχνουμε και το υπόλοιπο αλεύρι και τα ζυμώνουμε όλα μαζί για περίπου 20 λεπτά.

4Αφήνουμε το ζυμάρι πάλι σε θερμό περιβάλλον ώστε να διπλασιάσει τον όγκο του. Το κόβουμε σε κομμάτια ζύμης, ανάλογα με το μέγεθος που επιθυμούμε και τα πλάθουμε σε μορφή "φιτιλιού".

5Τα αφήνουμε και πάλι να φουσκώσουν κι έπειτα τα πλάθουμε ανάλογα με το σχήμα που θέλουμε να δώσουμε (συνήθως πλεξούδα).

6Αφήνουμε το πλεγμένο ζυμάρι σε θερμό και υγρό περιβάλλον μέχρι να διπλασιάσει πάλι τον όγκο του. Όταν συμβεί αυτό, το αλείφουμε με ένα αυγό και το ψήνουμε για περίπου 40-45 λεπτά στους 150 βαθμούς.

ΣΟΚΟΛΑΤΑ

1Ζεσταίνουμε σε μπεν μαρί το γάλα.

2Κόβουμε την κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια και μόλις το γάλα γίνει χλιαρό, τα ρίχνουμε μέσα.

3Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και περιχύνουμε το μείγμα στο έτοιμο-κρύο τσουρέκι. Εάν επιθυμούμε πασπαλίζουμε με φιλέ αμυγδάλου.

Ρίχνοντας λίγες γραμμές λιωμένης λευκής σοκολάτας πάνω στην κρυωμένη πλέον μαύρη σοκολάτα ή προσθέτοντας φέτες μπανάνας ανεβαίνουμε ένα επίπεδο ακόμη...

00:00

0 Κριτικές

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά για την αποδοχή της κριτικής.

Send this to friend