masame.gr - φωτογραφία συνταγής
masame.gr - φωτογραφία συνταγής

Νιόκι με Πέστο Δυόσμου

Από Nikos Αggis  , , , , , , , ,   , , , ,

Μάρτιος 30, 2017

Μια τέλεια συνταγή για χορτοφάγους για λάτρεις των σπιτικών ζυμαρικών της πατάτας για άτομα που νηστεύουν την Σαρακοστή και γενικώς για όλο τον χρόνο

  • Προετοιμασία: 1 ώρα
  • Μαγείρεμα: 10 λεπτά
  • Μερίδες: 4 μερίδες

Συστατικά

ΝΙΟΚΙ ΠΑΤΑΤΑΣ

1/2 κιλού πατάτες

3/4 κούπας αλεύρι

1/2 κουταλάκι αλάτι

1/4 κουταλάκι λευκό πιπέρι

ΣΑΛΤΣΑ ΠΕΣΤΟ

4 κούπες φύλλα βασιλικού

1-2 σκελίδες σκόρδο

50γρ. κουκουνάρια

Αλάτι και Πιπέρι

1 κουταλιά χυμό λεμονιού

1/3 κούπας ελαιόλαδο

Οδηγίες

ΝΙΟΚΙ ΠΑΤΑΤΑΣ

1Πλένουμε καλά τις πατάτες και τις βάζουμε να βράσουν με την φλούδα σε αλατισμένο νερό για 45 λεπτά εώς να μαλακώσουν καλά,

2Στραγγίζουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν και τις ξεφλουδίζουμε,

3Τις κόβουμε σε κομματάκια και τις πατάμε να λειώσουν με το ειδικό εξάρτημα η με ένα γουδί πλατύ,

4Βάζουμε τον πουρέ σε ένα μπόλ ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και όσο αλεύρι χρειαστεί ζυμώνοντας ελαφρά εώς να γίνουν ένα λείο μείγμα ελαφρός κολλώδες,

5Το αλεύρι που θα ρίξουμε εξαρτάται απο το ποσοστό υγρασίας που έχουν οι πατάτες,

6Όσο λιγότερο αλεύρι πάρει η ζύμη τόσο πιό αφράτα να γίνουν τα νιόκι μας, Να μήν τα παραζυμώσουμε όμως προσοχή,

7Πλάθουμε την ζύμη σε ραβδάκια με διάμετρο 2 εκατοστά και βάζουμε όσα δέν χρησιμοποιήσουμε στο ψυγείο καλυμμένα με πλαστική μεμβράνη για να μήν στεγνώσουν,

8Μπορούμε να τα βάλουμε και στον καταψύκτη καλύτερα μετα απο την μεμβράνη είναι πολύ καλή λύση,

9Όταν λοιπόν τα ξεπαγώσουμε πρίν τα χρησιμοποιήσουμε κόβουμε απο το κάθε ραβδάκι με αλευρωμένο μαχαίρι κομματάκια πάχους 5 χιλιοστών περίπου,

10Τα πιέζουμε ανάμεσα στα δάχτυλά μας να γίνουν πλατιά και πατάμε ελαφριά επάνω σε κάθε κομμάτι με τα δόντια ενός πιρουνιού αφού το έχουμε βουτήξει απο πρίν σε αλεύρι,

11Βάζουμε τα νιόκι σε ταψί στρωμμένο με λαδόχαρτο το ένα δίπλα στο άλλο,

12Μόλις ετοιμάσουμε όλα τα νιόκι τα ρίχνουμε σε αλατισμένο νερό που βράζει με 2 κουταλιές ελαιόλαδο,

13Όταν τα νιόκι ανεβούν στην επιφάνεια σε 5 λεπτά περίπου τα βράζουμε για ακόμη 30 δευτερόλεπτα,

14Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα τα στραγγίζουμε καλά και αδειάζουμε σε πυρέξ σκεύος καλά λαδωμένο,

15Η εκτέση μοιάζει παρα πολύ με την συνταγή με τα Αυτούδια Λήμνου που εχουμε κάνει παλιότερα και ανεβάσαμε στην ομάδα μας,

16Τα σερβίρουμε ζεστά με διάφορες σάλτσες στην περίπτωσή μας με σάλτσα πέστο δυόσμου.

ΣΑΛΤΣΑ ΠΕΣΤΟ

1Χτυπάμε στο πολυμίξερ το σκόρδο τα κουκουνάρια αλάτι πιπέρι και τον χυμό λεμονιού να αλεστούν σε ένα λέιο μίγμα,

2Συνεχίζουμε το χτύπημα προσθέτοντας τον βασιλικό και το τελευταίο ελαιόλαδο με λεπτή συνεχή ροή μέχρι να γίνει ένα με το υπόλοιπο μείγμα και να γίνει μια πηχτή σάλτσα.

ΠΙΑΤΟ

1Ετοιμάστε τη σάλτσα πέστο αντικαθιστώντας το μισό βασιλικό με το δυόσμο,

2Βάζουμε 2-3 κουταλιές σάλτσα στην πιατέλα σερβιρίσματος,

3Βράζουμε τα νιόκι σε αλατισμένο νερό,

4Τα βγάζουμε με μιά τρυπητή κουτάλα και τα αραδιάζουμε επάνω στην σάλτσα,

5Περιχύνουμε την υπόλοιπη σάλτσα και διακοσμούμε με φρέσκο δυόσμο

00:00

0 Κριτικές

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά για την αποδοχή της κριτικής.

Send this to friend