Μπακαλιάρος Τηγανιτός με Σκορδαλιά
Μπακαλιάρος Τηγανιτός με Σκορδαλιά

Μπακαλιάρος Τηγανιτός με Σκορδαλιά

Από Nikos Αggis  , , , ,   ,

Απρίλιος 7, 2017

Έθιμο που καθιερώθηκε στην Πατρίδα μας απο την Ορθόδοξη Εκκλησία και επιτρέπεται μέσα στην Σαρακοστή για 2 μέρες μόνο η κατανάλωση ψαριού την ημέρα του Ευαγγελισμού και την Κυριακή των Βαίων.Ο υγράλατος μπακαλιάρος μπορούσε να διατηρηθεί και να καλύψει τις ανάγκες της ορεινής Ελλάδας που δεν είχε πρόσβαση στο φρέσκο ψάρι που είχαν οι άνθρωποι κοντά στην Πόλη. Ιδιαίτερη συνταγή για τις 2 μέρες που μπορούμε απο την Εκκλησία να φάμε ψάρι μέσα στην Νηστεία πρίν την εβδομάδα των παθών του Κυρίου και την Ανάστασή του.

  • Προετοιμασία: 12 ώρες
  • Μαγείρεμα: 1 ώρα 5 λεπτά
  • Μερίδες: 5-6 μερίδες

Συστατικά

1 κιλό μπακαλιάρο υγράλατο

Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

ΧΥΛΟΣ

1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Αλάτι

Πιπέρι

1 κουταλιά λάδι

1 κούπα μπύρα η ανθρακούχο νερο σόδα

ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ

200γρ. ψωμί ψίχα μπαγιάτικο

1/2 κούπας καρύδια αλεσμένα

3 εώς 4 σκελίδες σκόρδο τριμμένο

2 εώς 3 κουταλιές ξύδι

Αλάτι και Πιπέρι

1/4 κούπας ελαιόλαδο

Οδηγίες

ΧΥΛΟΣ

1Χτυπάμε 1 λεπτό στο πολυμίξερ το αλεύρι λίγο αλάτι πιπέρι και την μπύρα η το ανθρακούχο νερό,

2Για να γίνει πιο παχύ το πανάρισμα βάζουμε περισσότερο αλεύρι στο χυλό,

3Αφήνουμε να σταθεί το μείγμα για 1 ώρα αλλιώς θα γλιστράει και δεν θα στέκεται επάνω στα κομμάτια του ψαριού.

ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ

1Μουσκεύουμε το ψωμί σε αρκετό νερό,

2Λειώνουμε σε ένα γουδί το σκόρδο με 1/4 κουταλάκι αλάτι και προσθέτουμε τα αλεσμένα καρύδια,

3Στίβουμε το ψωμί ελαφρά και το προσθέτουμε στο μείγμα δουλεύοντας,

4Βάζουμε το μείγμα στο πολυμίξερ και χτυπάμε προσθέτοντας όσο νερό θα χρειαστεί για να γίνει μια λεία απαλή σάλτσα,

5Προσθέτουμε ξύδι αλάτι και πιπέρι ανάλογα με το γευστικό μας γούστο,

6Προσθέτουμε με λεπτή συνεχή ροή 1/4 κούπας ελαιόλαδο.

ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ

1Βγάζουμε την πέτσα του μπακαλιάρου,

2Κόβουμε σε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε μέσα σε νερό που να τα σκεπάζει,

3Αφήνουμε τα κομμάτια 12 ώρες να φουσκώσουν και να ξαλμυρίσουν,

4Ενδιάμεσα σε αυτό το διάστημα αλλάζουμε το νερο 3 με 4 φορές,

5Βγάζουμε τα κομμάτια απο το νερό αφαιρούμε τα κόκκαλα και τα αφήνουμε να στραγγίσουν καλά,

6Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τον χυλό σύμφωνα με την συνταγή και τον αφήνουμε να σταθεί 30 λεπτά,

7Βουτάμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου ένα-ένα μέσα στο χυλό και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι,

8Γαρνίρουμε τον μπακαλιάρο με το μαιντανό και τις φέτες λεμονιού, Τον σερβίρουμε αμέσως συνοδεύοντάς τον με σκορδαλιά.

00:00

0 Κριτικές

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά για την αποδοχή της κριτικής.

Send this to friend