Αρνί στη σούβλα με παραδοσιακό τρόπο από τον Νονό μου που είναι Βλάχος στην καταγωγή και μου έμαθε όλα τα μυστικά
Αρνί στη σούβλα με παραδοσιακό τρόπο από τον Νονό μου που είναι Βλάχος στην καταγωγή και μου έμαθε όλα τα μυστικά

Αρνί στη Σούβλα παραδοσιακό με οδηγίες

Από Nikos Αggis  ,   

Απρίλιος 7, 2017

Παραδοσιακός τρόπος αρνιού στην σούβλα απο τον Νονό μου που είναι Βλάχος στην καταγωγή και μου έμαθε όλα τα μυστικά δεσίματος σουβλίσματος και ψησίματος του

  • Προετοιμασία: 1 ώρα
  • Μαγείρεμα: 5 ώρες
  • Μερίδες: 10 μερίδες για 10-12 κιλά αρνί

Συστατικά

1 μεγάλη σούβλα

2 δίχαλες στηρίγματα για σούβλα

Αλάτι Πιπέρι και Ρίγανη

Ελαιόλαδο

Χυμός λεμονιού

Οδηγίες

1Αφαιρούμε τον λάρυγγα και όλα τα εντόσθια εκτός απο τα νεφρά, Πασπαλίζουμε την κοιλιά με αρκετό αλάτι πιπέρι και ρίγανη,

2Περνάμε την σούβλα παράλληλα με την σπονδυλική στήλη προσέχοντας να μήν καμπουριάσει η ράχη και η σούβλα να περάσει απο το λαιμό και να βγεί στο κέντρο του κρανίου του κεφαλιού,

3Περνάμε με μαλακό σύρμα γαλβανιζέ σε δύο τρία σημεία κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης και δένουμε σφίγγοντας έτσι ώστε να στερεωθεί καλά πάνω στήν σούβλα, Δένουμε και στερεώνουμε καλά με σύρμα το λαιμό του αρνιού επάνω στην σούβλα,

4Τραβάμε τα πόδια επάνω απο την σούβλα πρός το μέρος που είναι η ράχη του αρνιού και περνάμε το ένα κότσι μέσα στην σχισμή του άλλου, Τα δένουμε και αυτά καλά με μαλακό σύρμα επάνω στη σούβλα,

5Ράβουμε καλά και προσεκτικά την κοιλιά του αρνιού με σπάγγο και με την βοήθεια μιας μεγάλης βελόνας, Τρίβουμε καλά την επιφάνεια του αρνιού με λεμόνι και πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι,

6Στο σημείο αυτό το αρνί είναι έτοιμο για ψήσιμο,

7Η προετοιμασία αυτή καλό είναι να γίνει απο την προηγούμενη μέρα γιατί παίρνει αρκετή ώρα, Για να το ψήσουμε στηρίζουμε την σούβλα στις 2 δίχαλες καρφωμένες στην γή, Το αρνί πρέπει να απέχει 40-50 εκατοστά απο την φωτιά,

8Στριφογυρίζουμε την σούβλα αργά και αδιάκοπα η χρησιμοποιούμε ηλεκτρική σούβλα που γυρίζει αυτόματα μόνη της, Η φωτιά στην αρχή πρέπει να μοιραστεί κατά μήκος του αρνιού έτσι ώστε η περισσότερη να είναι κοντά στα μπούτια και τίς πλάτες,

9Κατά διαστήματα αλείφουμε το αρνί με μείγμα ελαιόλαδου-χυμού λεμονιού στο οποίο έχουμε προσθέσει αλάτι πιπέρι και ρίγανη,

10Για την δουλειά αυτή χρησιμοποιούμε μιά μακριά βέργα στην άκρη της οποίας βάζουμε ένα κομμάτι βαμβάκι και το τυλίγουμε με διπλό τούλι δενοντάς το με σύρμα σφιχτά στη βέργα,

11 Η διάρκεια του ψησίματος εξαρτάται απο το βάρος του αρνιού,

12Ένα αρνί στα 10-12 κιλά χρειάζεται περίπου 5 ώρες για να ψηθεί καλά, Μία ώρα πρίν από το τέλος κατεβάζουμε το αρνί πιο κοντά στη φωτιά και συγκεντρώνουμε τα κάρβουνα στα μέρη που βλέπουμε ότι θέλουν περισσότερο ψήσιμο,

13Καταλαβαίνουμε ότι το αρνί έχει ψηθεί όταν αρχίζει να κάνει σχισμές στα μπούτια και στην πλάτη και το κρέας ξεχωρίζει απο τα κόκκαλα έτσι ώστε αρχίζει να φαίνεται σε πολλά σημεία, Το καλά ψημένο αρνί δεν χρειάζεται κόψιμο σε μερίδες,

14Με ένα χτύπημα της σούβλας επάνω σε στρωμένες λαδόκολλες το κρέας φεύγει μόνο του απο τα κόκκαλα και χωρίζεται σε κομμάτια.

00:00

0 Κριτικές

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά για την αποδοχή της κριτικής.

Send this to friend