Νάξος, το νησί της Αριάδνης

  Καταχωρήθηκε   από   3 comments

Η παράδοσή μας λέει “αν δεν επαινέσεις το σπίτι σου θα πέσει να σε πλακώσει” και επειδή είμαι άνθρωπος που λατρεύει και σέβεται τις παραδόσεις, θεώρησα σωστό το πρώτο αφιέρωμα, από τα πολλά που θα ακολουθήσουν και θα αναφέρονται στους τόπους της πατρίδας μας, να είναι για  τη γενέτειρα της μητέρας μου, την όμορφη τη Νάξο!

Μύθοι και παραδόσεις

Η Νάξος είναι το μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος των Κυκλάδων και βρίσκεται στο Αιγαίο Πέλαγος. Γνωστή από τα αρχαϊκά χρόνια, τη συναντούμε συχνά σε μύθους και παραδόσεις. Σύμφωνα μάλιστα με έναν μύθο, ο Θεός Δίας, μεγάλωσε σε μια σπηλιά, που βρισκόταν σε ένα από τα βουνά, του νησιού, το οποίο  και πήρε και την ονομασία του (Ζας), από αυτόν. Το βουνό  αυτό είναι το μεγαλύτερο των Κυκλάδων με υψόμετρο 1004 μέτρων. Ο γνωστότερος όμως μύθος αναφέρεται στον Θησέα και την Αριάδνη. Ειδικότερα, ο Θησέας, μετά  την νίκη του επί του Μινώταυρου στην Κρήτη, ως γνωστό,  πήρε μαζί του στο ταξίδι του γυρισμού και την Αριάδνη, η οποία  τον είχε βοηθήσει στο να καταφέρει αυτόν τον άθλο. Ο Θησέας όμως εγκατέλειψε  την Αριάδνη στο νησί της Νάξου. Εκεί, ο προστάτης του νησιού Διόνυσος, την ερωτεύτηκε , αυτή όμως  δεν άντεξε την προδοσία του Θησέα και αυτοκτόνησε,  πέφτοντας από ένα βράχο.

Ολίγον από ιστορία

Η ιστορία της Νάξου ξεκινάει από τη νεολιθική εποχή. Ευρήματα από ανασκαφές στην περιοχή της Γκρότας, μαρτυρούν πως είχε κατοικηθεί γύρω στην 5η χιλιετία π.Χ. Σημαντική παρουσία κατείχε αργότερα στον Κυκλαδικό πολιτισμό, όπου εξελίχθηκε η ναυσιπλοΐα, η κατασκευή και χρήση του χαλκού, η κεραμική και η επεξεργασία μαρμάρου, γρανίτη και σμυρίδας. Κατά τον 8ο-7ο αιώνα π.Χ. η Νάξος αναλαμβάνει τον έλεγχο του ιερού αφιερωμένο στο Θεό Απόλλωνα, που βρίσκεται στη Δήλο, και αυξάνει την πολιτική κυριαρχία της.

Έκτοτε αρχίζει και μια μεγάλη περίοδος ανάπτυξης για το νησί η οποία θα καταρρακωθεί από την ολική καταστροφή της από τους Πέρσες (496 π.Χ.) και τους Αθηναίους (466 π.Χ.). Μέχρι τον 9ο αιώνα μ.Χ. η Νάξος δε μπορεί να ξαναβρεί την παλιά της αίγλη. Ενσωματώνεται στο “Θέμα του Αιγαίου Πελάγους” (βυζαντινή επαρχία στα βόρεια του Αιγαίου). Καταλαμβάνεται το 1207 από το Βενετό Μάρκο Σανούδο. Οι Ενετοί μένουν στη Νάξο μέχρι τις αρχές του 19ου αιώνα. Έκτοτε στράφηκε στην ανταλλαγή προϊόντων κυρίως με τα παράλια της Μικράς Ασίας και την Κωνσταντινούπολη.
Απομεινάρια άλλων εποχών

Μια επίσκεψη στο νησί δε θα αφήσει κανέναν αρχαιολάτρη παραπονεμένο μιας και σώζονται αρκετά μνημεία από όλες τις ιστορικές περιόδους.

 • Το σύμβολο της Νάξου και των Κυκλάδων αποτελεί η τεράστια πύλη στη νησίδα κοντά στο λιμάνι, η λεγόμενη Πορτάρα, απομεινάρι από τον ατελή ναό αφιερωμένο στο Θεό Απόλλωνα.
 • Στο κέντρο της Χώρας της Νάξου, υπάρχει το ενετικό Κάστρο με την ενετική Εκκλησία και τη Σχολή Ουρσουλινών και τα απομεινάρια του πύργου του Μάρκου Σανούδου.
 • Στο χωριό Σαγκρί και στην Τραγέα σώζονται πολλές βυζαντινές εκκλησίες.
 • Στο Σαγκρί επίσης υπάρχει και ο ναός της Δήμητρας.
 • Κούρους ατελής μπορείτε να δείτε στην Παχειά Άμμο, στις Μέλανες και στον Απόλλωνα.
 • Κοντά στις Μέλανες επίσης υπάρχει και το Ανάκτωρο των Ιησουϊτών.
 • Το αρχαίο ιερό αφιερωμένο στο Διόνυσο στα Ύρια.
 • Αρχαίο υδραγωγείο μπορείτε να επισκεφθείτε στο Φλεριό. Εκεί υπάρχει και μία διάνοιξη υπόγειας σήραγγας, αντίστοιχη του Ευπαλήνειου Ορύγματος της Σάμου.

Επίσης ας μην ξεχάσουμε να αναφέρουμε μερικά από τα χωριά της όπως η Απείρανθος, το Φιλώτι, το Γλινάδο, το Γαλανάδο, οι Μέλανες, ο Απόλλωνας (ψαροχώρι), το Χαλκί και τις εξαιρετικές παραλίες μεταξύ άλλων του Αγίου Προκοπίου (με πολλές ελληνικές και διεθνείς διακρίσεις), της Αγίας Άννας, του Πάνορμου, της Μουτσούνας, του Αλυκού (γεμάτη Κέδρους), της Μικρής Βίγλας, του Απόλλωνα.

Συλλογή φωτογραφιών

Τοπική παραγωγή

Ευλογημένη από την ευφορία των εδαφών της, η Νάξος δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα τα άλλα νησιά. Η φημισμένη ποικιλία της πατάτας της καθώς και η πληθώρα τυριών της, έχουν γίνει αναπόσπαστο συστατικό σε πολλές συνταγές της ελληνικής κουζίνας. Λίγο πιο αναλυτικά:

 1. Πατάτες Νάξου ΠΟΠ: ποιοτικές και νόστιμες, είναι από τις κύριες πηγές εσόδων της Νάξου. Η καλλιέργεια ξεκίνησε από τον 16ο αιώνα και γύρω στο 1950 το νησί έγινε επισήμως κέντρο παραγωγής πατατόσπορου στην Ελλάδα.
 2. Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ: φτιαγμένο από ντόπιο αγελαδινό γάλα κυρίως, η γραβιέρα είναι το πιο φημισμένο τυρί της Νάξου
 3. Αρσενικό (κεφαλοτύρι): πικάντικο τυρί από ορεινών περιοχών αιγοπρόβιο γάλα.
 4. Θηλυκό (ανθότυρο): τυρί χωρίς λιπαρά και ελαφρά αλατισμένο
 5. Μυζήθρα γλυκιά: όπως το ανθότυρο, χωρίς προσθήκη αλατιού
 6. Ξινομυζήθρα: από κατσικίσιο γάλα, με μικρή δόση πιπεριού για ιδιαίτερη γεύση
 7. Λαδότυρο: πικάντικο τυρί και εξαιρετικός μεζές όταν συνοδεύεται με τσίπουρο
 8. Ρακιτζό (ρακή): η απόσταξη ξεκινάει προς το τέλος Σεπτεμβρίου και δίνει έναυσμα για χορούς υπό τους ήχους μουσικής με παραδοσιακά όργανα όπως τσαμπούνα και τουμπερλέκι.
 9. Λικέρ Κίτρο: πασίγνωστο λικέρ από τα φύλλα του ομώνυμου εσπεριδοειδές. Κυκλοφορεί σε τρεις γεύσεις. Σκέτο (διαφανές χρώμα), με χλωροφύλλη (πράσινο) και με κίτρο (κίτρινο)
 10. Μέλι: εξαιρετικής ποιότητας με απίθανο άρωμα θυμαριού
Συνταγές παραδοσιακές της Νάξου

Από παραδοσιακές συνταγές, η Νάξος φημίζεται! Η καλή ποιότητα κρέατος, μελιού και πατάτας καθώς και η πλούσια ποικιλία φρέσκων ψαρικών, δίνουν τη δυνατότητα στους κατοίκους να δημιουργούν νοστιμότατα πιάτα. Τα πιο γνωστά από αυτά (που σας υποσχόμαστε να σας δώσουμε τις συνταγές με τον καιρό) είναι:

 • Σεφουκλωτή: νοστιμότατη πίτα με σέσκουλα και σταφίδες (δείτε τη συνταγή εδώ)
 • Κολοκυθοπαστίτσα: Απεραθίτικη ασκέπαστη πίτα με γλυκό κολοκύθι
 • Ρόστο: χοιρινό, σκόρδο και κρασί
 • Πατάτες πενταράτες: Τηγανητές πατάτες (Νάξου) με κρεμμύδια και τριμμένη γραβιέρα (Νάξου φυσικά)
 • Καλόγηρος: Μοσχαράκι με μελιτζάνες και τυριά
 • Μελαχρινό: Είδος καρυδόπιτας αρωματισμένη με το παραδοσιακό λικέρ Κίτρο
 • Κόκορας κρασάτος: τα λόγια είναι περιττά. Αν βρεθεί ο δρόμος σας προς τον Απόλλωνα, θυμηθείτε το…
 • Γλινερό: παστό μπέικον χοιρινού σε μπουκιές
 • Μπατούδο: μπούτια από κατσικάκι γάλακτος με χόρτα και μυρωδικά
 • Κακαβιά: από το καΐκι στην κατσαρόλα
 • Αστακομακαρονάδα: την καλύτερη τη φτιάχνουν στα ψαροχώρια της Νάξου

Social Mediα (Facebook)

Για όσους θέλουν να συνδεθούν με κοινωνικά δίκτυα σχετικά με τη Νάξο, μπορούν να ακολουθήσουν τα:

Νάξος
Naxos Island & Small Cyclades
ΝΑΞΟΣ Το νησί που σε μαγεύει
Διακοπές ΣΤΗ ΝΑΞΟ
Τρελό-Ναξιώτες

Βιβλιογραφία

 • Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου
 • Wikipedia.org
 • “Μεγαλιθικά Μνημεία στη Νάξο”, Δημητροκάλλης Γεώργιος,
 • “Τα σπήλαια της Νάξου και οι θρύλοι των”, Κεφαλληνιάδης Νίκος
 • “Ταξίδια στο Αιγαίο”, Κεφαλληνιάδης Νίκος

Συγγραφέας: arvanitis

Καθηγητής πληροφορικής και φωτογραφίας, με αδυναμία στην κόρη και στη γυναίκα μου. Λάτρης της μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής και επιρρεπής σε ο,τιδήποτε έχει σοκολάτα! Υποστηρικτής του "κινήματος": η σοκολάτα προέρχεται από τα κακαόδεντρα άρα είναι φρούτο!!!

3 σχολια

 1. Ευαγγελία Παπαδημητρίου says:

  Τελικά η Ελλάδα έχει κοινές γεύσεις ! Μιλάω για την πίτα με σέσκουλα και σταφίδες της Νάξου που τελικά βρίσκω να μοιάζει με αυτή των Μεγάρων ( καταγωγή μου ι δ . πατρίδα του πατέρα ) που έχει σπανάκι με σταφίδα μια ωραία νόστιμη γλυκιά πίτα με ζάχαρη κανέλλα παραδοσιακό φύλλο που θεωρούσα πως δεν θα την δέχονταν ως γεύση αν δεν την έχουν συνηθίσει ως παιδιά !

  Προφανώς όλο και κάτι έχουν γευτεί παρόμοιο οι συμπατριώτες μας σε αλμυρό ή γλυκό !

  Εξεπλάγην ευχάριστα ! Με την ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ! ! ! ( πάντως και μεις βρεχόμαστε από την θάλασσα !)

  Εξαιρετικό Άρθρο !

 2. Η Ναξος ειναι το αγαπημένο μου νησί.Παω οπότε μπορω

 3. Πήγα στη Νάξο φέτος τον Ιούλιο πέρασα υπέροχα.απιθανα φαγητά και όχι μόνο

Σχολια

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Send this to friend