

Ψωμί με αλεύρι Ζέας
By Ioannis Koukos Ζύμη, Νηστίσιμα Ζύμωμα, Φούρνος
March 9, 2017
Ψωμάκι με ένα από τα πιο πλούσια σε θρεπτικά υλικά αλεύρι
- Prep: 1 hr 30 mins
- Cook: 45 mins
- Yields: 2-4 καρβελάκια
Directions
1Βάζουμε στα 100 ml νερό τη μαγιά και τη ζάχαρη και το αφήνουμε να αφρίσει.
2Σε μία λεκάνη ανακατεύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.
3Ρίχνουμε και το μείγμα της μαγιάς και ζυμώνουμε καλά.
4Αφήνουμε τη ζύμη μας να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
5Φτιάχνουμε καρβελάκια όσο μεγάλα θέλουμε και τα αφήνουμε πάλι να φουσκώσουν.
6Με μαχαίρι κάνουμε χαρακιές στην επιφάνεια των ζυμαριών.
7Πασπαλίζουμε με σουσάμι.
8Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για τρία τέταρτα.
Το αλεύρι ζέας (από δίκοκκο σιτάρι) περιέχει βιταμίνη Α, θειαμίνη και βιταμίνες της ομάδας Β, [ριμποφλαβίνη, (Β2), νιασίνη(Β3), παντοθενικό οξύ(Β5), βιταμίνη (Β6)], φολικό οξύ, βιταμίνη Ε, και βιταμίνης Κ. Ιχνοστοιχεία που υπάρχουν στην ζέα εκτός του μαγνησίου είναι ο σίδηρος, ο φώσφορος, το κάλιο, το νάτριο, ο ψευδάργυρος και το μαγγάνιο