Ελαιόλαδο και μυρωδικά η χώρα μας τα έχει σε υψηλή ποσότητα και ποιότητα. Τι καλύτερο λοιπόν από έναν συνδυασμό αυτών; Φτιάχνουμε μόνοι μας εύκολα αρωματισμένο ελαιόλαδο για να περιχύνουμε με αυτό τις σαλάτες μας!
Prep: 10 mins
Ingredients
500ml αγνό ελαιόλαδο με χαμηλή οξύτητα
κλαδάκια φρέσκιας ρίγανης
κλαδάκια φρέσκου θυμαριού
κλαδάκια φρέσκου μαϊντανού
αλάτι χοντρό
μπούκοβο
κάππαρη
κόκκους μαύρου πιπεριού
κόκκους πολύχρωμου πιπεριού
λιαστές ντομάτες
ξύσμα/φλούδα από ένα λεμόνι
πιπεριές τσίλι
Directions
ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ
1Θα χρειαστείτε γυάλινα μπουκάλια, τα οποία θα έχετε πλύνει και στεγνώσει πολύ καλά! Επιπλέον θα πρέπει να κλείνουν ερμητικά.
2Τα φρέσκα βότανα και μυρωδικά, θα πρέπει να έχουν πλυθεί καλά κάτω από κρύο νερό. Επιπλέον τα στεγνώνουμε όσο μπορούμε καλύτερα πριν τα χρησιμοποιήσουμε.
3Η διαδικασία είναι απλή: ρίχνουμε στο μπουκάλι τα μυρωδικά και μετά σιγά σιγά το ελαιόλαδο.
4Αφού φτιάξουμε το λάδι, το φυλάμε σε σκοτεινό μέρος (πχ ντουλάπι) για 2-3 εβδομάδες πριν το ανοίξουμε. Την πρώτη εβδομάδα το ανακινούμε ελαφρώς.
5Αφού ανοιχτεί, καλό είναι να βγάλουμε τα αρωματικά. Συνήθως χρησιμοποιούμε ένα τούλι και μεταφέρουμε το λάδι σε άλλο μπουκάλι. Τα αρωματικά, αν μείνουν ενδέχεται να μουχλιάσουν.
6Τα λαδάκια μπορούν να μείνουν με αναλλοίωτη τη γεύση τους, μέχρι και 6 μήνες.
7Οι συνταγές που ακολουθούν ταιριάζουν εκπληκτικά με χωριάτικες σαλάτες, ντάκο ή απλό άλλειμα σε ψημένο ψωμί.
ΑΠΑΛΑ ΑΡΩΜΑΤΙΣΜΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
12 κλαδάκια φρέσκια ρίγανη
21 κουταλιά της σούπας κόκκους μαύρου πιπεριού
31 κουταλάκι του γλυκού χοντρό αλάτι
ΕΛΑΦΡΩΣ ΠΙΚΑΝΤΙΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
12 κλαδάκια φρέσκια ρίγανη
21 κλαδάκι φρέσκου θυμαριού
31 κουταλιά της σούπας κόκκους πολύχρωμου πιπεριού
41 πιπερίτσα τσίλι
51 κουταλάκι του γλυκού χοντρό αλάτι
ΛΕΜΟΝΑΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
11 κλαδάκι φρέσκιας ρίγανης
21 κουταλιά της σούπας κόκκους μαύρου πιπεριού
31 κουταλάκι του γλυκού χοντρό αλάτι
4Φλούδα από ένα λεμόνι (όχι το λευκό μέρος)
ΠΙΚΑΝΤΙΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
13 λιαστές ντομάτες
21 κουταλιά της σούπας κάππαρη (την έχουμε πλύνει και στεγνώσει πριν)
31 κλαδάκι φρέσκιας ρίγανης
41 κουταλιά της σούπας κόκκους πολύχρωμου πιπεριού
51 κουταλάκι του γλυκού μπούκοβο
62 πιπερίτσες τσίλι
ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΧΩΡΙΑΤΙΚΗΣ ΣΑΛΑΤΑΣ
12 κλαδάκια φρέσκια ρίγανη
21 κλαδάκι φρέσκου θυμαριού
31 κουταλιά της σούπας κόκκους μαύρου πιπεριού
41 κουταλάκι του γλυκού χοντρό αλάτι
5λίγο ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό
6λίγο ξύσμα από λεμόνι
ΝΗΣΙΩΤΙΚΑ ΑΡΩΜΑΤΙΣΜΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
12 κλαδάκια φρέσκια ρίγανη
21 κλαδάκι φρέσκου θυμαριού
31 κουταλιά της σούπας κόκκους μαύρου πιπεριού
41 κουταλιά της σούπας κάππαρη (την έχουμε πλύνει και στεγνώσει πριν)
5λίγο ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό
6μία σκελίδα σκόρδο ολόκληρη καλά πλυμένη και καθαρισμένη
Θεοδόσης Μιρμιρογλου
November 15, 2016
Πολύ πολύ ιδιαίτερο …
Ευχαριστούμε πολύ ….