

Ingredients
ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ
3 κούπες λάδι (ιδανικά 2 κούπες ηλιέλαιο και 1 κούπα ελαιόλαδο)
9 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κουταλάκια του γλυκού κανέλα
¾ του κουταλιού του γλυκού γαρίφαλο τριμμένο
2 κουταλάκια του γλυκού baking powder
1 κουταλάκι και λίγο παραπάνω υγρή βανίλια
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΡΝΙΡΙΣΜΑ
Directions
ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ
1Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το baking powder και την σόδα.
2Στην συνεχεία παίρνουμε μια μεγάλη λεκάνη ρίχνουμε το λάδι και την ζάχαρη και με ένα σύρμα ανακατεύουμε να διαλυθεί η ζάχαρη.
3Προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού, το κονιάκ, το ξύσμα πορτοκαλιού, την υγρή βανίλια, την κανέλα και το γαρίφαλο (σε αυτό το σημείο μπορούμε να προσθέσουμε αφού δοκιμάσουμε το υγρό μείγμα μας αν θέλουμε κάποιο από τα μπαχαρικά που βάλαμε σε πιο έντονο βαθμό.
4Στο υγρό μείγμα προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι με το baking powder και την σόδα.
5Ανακατεύουμε, δεν ζυμώνουμε, θέλουμε το αλεύρι μας να ρουφήξει τα υγρά.
6Θα γίνει μια ζύμη ελαστική και λαδερή να μην κολλάει στα χεριά μας αλλά και να μην είναι σφιχτή.
7Πλάθουμε τα μελομακάρονα περίπου το ίδιο μέγεθος για να ψηθούν ομοιόμορφα και τα τρυπούμε με ένα πιρούνι για να τα βοηθήσουμε να τραβήξουν το σιρόπι.
8Ψήνουμε στους 170-180 βαθμούς στον αέρα στην μεσαία σχάρα του φούρνου ένα ένα ταψί για περίπου 20-25 λεπτά.
9Αφού τα ψήσουμε όλα τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν καλά.
ΣΙΡΟΠΙ
1Σε μια κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι εκτός από το μέλι, αφήνουμε να βράσει το σιρόπι για 7-10 λεπτά, αποσύρουμε από την φωτιά προσθέτουμε το μέλι ανακατεύουμε και αφαιρούμε το πορτοκάλι, τα γαρίφαλα και την κανέλα.
2Ρίχνουμε στο καυτό σιρόπι τα μελομακάρονα και ανάλογα με το πόσο μελωμένα τα θέλουμε τα αφήνουμε στο σιρόπι.
3Τα βάζουμε σε μια σχάρα να κρυώσουν και μετά τα μεταφέρουμε σε πιατέλα και ρίχνουμε λίγο μέλι και πασπαλίζουμε με καρυδιά και αμύγδαλα χοντροαλεσμένα.
ΟΛΓΑ ΡΙΣΤΑΝΗ
December 8, 2016
επιτελους!!!μελομακαρονα π μια π τα εφτιαξα και μια π βρηκα τα καρυδια!ευγε!!!