Λιμοντσέλο από σπίτι (limoncello)
Λιμοντσέλο από σπίτι (limoncello)

Λιμοντσέλο από σπίτι (limoncello)

By arvanitis  , ,   

December 24, 2016

Το πιο γνωστό λικέρ, τέλειο για μετά το φαγητό, όντας εξαιρετικό χωνευτικό. Με δυνατή τη γεύση του λεμονιού, αποτελεί και ένα υπέροχο κέρασμα.

  • Cook: 20 mins
  • Yields: περιπου 2lt λικέρ

Ingredients

6-8 μεγάλα λεμόνια, οικολογικά, όχι κερωμένα και όσο το δυνατόν μυρωδάτα (χρειαζόμαστε περίπου 150 γρ φλόυδας)

500 ml βότκα

750 ml νερό (από φίλτρο ή εμφιαλωμένο)

550 γρ ζάχαρη κρυσταλλική

Directions

1Πλένουμε πάρα πολύ καλά τα λεμόνια μας, και τα τρίβουμε με ένα καινούριο σφουγγάρι για τα πιάτα, με την άγρια πλευρά, ώστε να καθαρίσουν στο μέγιστο βαθμό. Τα σκουπίζουμε καλά.

2Με έναν αποφλοιωτή, αφαιρούμε τη φλούδα (θέλουμε 150 γρ). Δεν χρησιμοποιούμε τρίφτη, θέλουμε τη φλούδα σε λωρίδες. Τις μαζεύουμε και αφαιρούμε το λευκό της σάρκας από αυτές, αν έχει μείνει σε κάποιες, γιατί το λικέρ μας θα πικρίσει!

3Τις ρίχνουμε σε γυάλινο βάζο που κλείνει αεροστεγώς με καπάκι και όχι με φελλό.

4Στο βάζο ρίχνουμε και τη βότκα, κλείνουμε ερμητικά και το τοποθετούμε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος για 30 ημέρες. Κάθε μέρα για την πρώτη εβδομάδα, το κουνάμε ελαφρώς.

5Μετά τις 30 μέρες, θα προσθέσουμε το σιρόπι.

6Βάζουμε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το νερό και τη ζάχαρη και μόλις αρχίσει να βράζει, κλείνουμε τη φωτιά. Δεν το ανακατεύουμε καθόλου!

7Αποσύρουμε το κατσαρολάκι και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει εντελώς.

8Ρίχνουμε το σιρόπι στο βάζο με τις φλούδες, κλείνουμε και ανακατεύουμε καλά, ώστε να αναμιχθούν τα υλικά. Το ξαναβάζουμε στο ίδιο σκοτεινό μέρος, και το αφήνουμε να ηρεμήσει για 40 ημέρες.

9Μετά το πέρας και αυτής της περιόδου (θα δείτε πως οι φλούδες θα είναι σχεδόν λευκές), μεταφέρουμε το λικέρ σε άλλο μπουκάλι, σουρώνοντας το λικέρ, ώστε να περάσει καθαρό το υγρό. Σερβίρεται παγωμένο (και ιδιαίτερα απο κατάψυξη - λόγω του οινοπνεύματος δε θα γίνει πάγος).

Ένα απο τα πιο γνωστά λικέρ, με συνταγή παραδοσιακή, απο τη γενέτειρά του, την Ιταλία. Για την ιστορία, πρωτοεμφανίστηκε στην παραλΙΚΑ της Αμάλφι και πολλά χωριά όπως το Σορρέντο και το Κάπρι, διεκδικόυν την πρωτιά. Χρησιμοποιούνται τα λεμόνια τύπου Σορρέντο. Στο σιρόπι μπορείτε να αλλάξετε την ποσότητα ζάχαρης κατά βούληση, ώστε να το κάνετε πιο γλυκό ή με πιο έντονο άρωμα λεμονιού.

00:00

0 Reviews

All fields are required to submit a review.

Send this to friend