1Από το προηγούμενο βράδυ κάνουμε προεργασία για τα ρεβίθια. Αφού τα ξεπλύνουμε καλά, τα αφήνουμε σε μία κατσαρόλα γεμάτη κρύο νερό για να φουσκώσουν όλο το βράδυ.
2Το επόμενο πρωί αδειάζουμε το νερό και τα όσπρια σε ένα τρυπητό, τα στεγνώνουμε καλά, τους ρίχνουμε ένα κουταλάκι του γλυκού σόδα και τα ανακατεύουμε στο τρυπητό.
3Τα βάζουμε έπειτα σε μία κατσαρόλα να βράσουν. Μόλις αρχίσουν να βγάζουν αφρούς, ξαφρίζουμε. Όταν σταματήσει να βγάζει αφρούς, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τα αφήνουμε να βράσουν για περίπου μία με μιάμιση ώρα μέχρι να δούμε ότι έχουν γίνει αρκετά μαλάκα.
4Στο multi βάζουμε το ταχίνι (δείτε συνταγή για χειροποίητο εδώ) και τον χυμό του λεμονιού και ανακατεύουμε για περίπου ένα λεπτό. Βγάζουμε από τα τοιχώματα την πάστα που έχει μείνει και ανακατεύουμε ξανά για ακόμα ένα λεπτό.
5Προσθέτουμε το λάδι, το λιωμένο σκόρδο, το κύμινο, το αλάτι και τα χτυπάμε για άλλο ένα λεπτό. Βγάζουμε την κρέμα από τα τοιχώματα και ανακατεύουμε άλλη μια φορά για ένα ακόμα λεπτό.
6Η ώρα των ρεβιθιών: στεγνώνουμε στο τρυπητό τα ρεβίθια και βάζουμε τη μισή ποσότητα στην πάστα που έχουμε ήδη. Χτυπάμε για ένα λεπτό, καθαρίζουμε τα τοιχώματα και τον πάτο της μηχανής, βάζουμε τα υπόλοιπα ρεβίθια και χτυπάμε ακόμα 2-3 λεπτά.
7Αν δούμε πως το χούμους μας είναι πολύ πηχτό, ρίχνουμε 1-3 κουταλιές της σούπας νερό, την ώρα που το χτυπάμε, για να πάρουμε την επιθυμητή υφή.
8Το προσφέρουμε με λίγο λάδι, μια πρέζα πάπρικας και λίγο σουσάμι. Διατηρείται στο ψυγείο για μια εβδομάδα σε αεροστεγές δοχείο.
ΟΛΓΑ ΡΙΣΤΑΝΗ
September 3, 2016
ΩΡΑΙΑ ΙΔΕΑ!