Ένα κατεξοχήν βαρύ πιάτο, στην πιο ελαφριά εκδοχή του
Prep: 9 hrs
Cook: 1 hr 50 mins
Yields: 4-5 μερίδες
Ingredients
600 γρ μοσχάρι
1 κιλό κρεμμύδια για στιφάδο (κοκκάρια)
1 ξερό κρεμμύδι
2 φύλλα δάφνης
1 σκελίδα σκόρδο
1/2 ποτήρι του κρασιού ξύδι κόκκινο
400 γρ ντομάτα τριμμένη στον τρίφτη χωρίς τα σπόρια
3 κόκκους μπαχάρι
μισό ξυλάκι κανέλα
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
Λίγο λάδι (να καλύψει τον πάτο της κατσαρόλας)
αλάτι και πιπέρι
Directions
1Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια από το προηγούμενο βράδυ και τα βάζουμε σε μια λεκάνη με νερό. Με αυτόν τον τρόπο την επόμενη μέρα έχει ξεχωρίσει η φύτρα, (η οποία είναι και το ποιο δύσπεπτο μέρος του κρεμμυδιού) από το υπόλοιπο κρεμμύδι και μπορούμε τραβώντας την απλά με ένα μαχαιράκι να την αφαιρέσουμε. Επίσης για να φύγει ένα μέρος της αψάδας του κρεμμυδιού τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό και τα αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά. Στη συνέχεια τα σουρώνουμε.
2Κατόπιν βάζουμε το λάδι σε μια πλατιά κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε το κρέας και από τις δύο πλευρές μέχρι να πάρει χρώμα.
3Προσθέτουμε το ξερό κρεμμύδι και το σκόρδο και τα τσιγαρίζουμε και αυτά για 1-2 λεπτά. Ρίχνουμε λίγο νεράκι έως ότου σκεπαστεί το κρέας και ξαφρίζουμε. Σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά, προσθέτοντας βραστό νερό αν χρειάζεται.
4Μόλις βράσει το κρέας προσθέτουμε τα κοκκάρια, το ξίδι και την φρέσκια ντομάτα, τις δάφνες και τα μπαχάρια και σιγοβράζουμε για 1 ώρα ακόμη περίπου.
520 λεπτά πριν το τέλος του μαγειρέματος προσθέτουμε την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι.
ΟΛΓΑ ΡΙΣΤΑΝΗ
September 3, 2016
ΠΟΛΥ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ!