Κόκκινα αυγά πασχαλινά με διακόσμηση και Συμβουλές

By ΒΕΝΕΤΗΣ ΚΑΡΑΜΠΑΣΗΣ  ,   

April 1, 2017

Τα θεωρούμε αυτονόητα σε κάθε Πάσχα, όμως υπάρχουνε μερικοί βασικοί κανόνες & μυστικά που πρέπει να ακολουθηθούν ώστε να αποφευχθούν δυσάρεστες καταστάσεις...

  • Prep: 30 mins
  • Cook: 20 mins

Ingredients

Αυγά κότας

Βαφή αυγών

Λάδι για γυάλισμα

Directions

1Πρώτα από όλα, αφού πλύνουμε τα αυγά, διαλέγουμε αυτά που είναι καθαρά και δεν έχουν λεκέδες προσέχοντας να μην είναι ραγισμένα.

2Τα τοποθετούμε μέσα σε αλατόνερο και τα αφήνουμε να σταθούν μία νύχτα

3Στρώνουμε στον πάτο μιας κατσαρόλας ένα wetex (για να μην χτυπηθούνε) κι αραδιάζουμε επάνω μία στρώση αυγά. Προσθέτουμε νερό κρύο, τόσο όσο χρειάζεται για να τα σκεπάσει και βάζουμε την κατσαρόλα επάνω σε μέτρια φωτιά. *Ένα μικρό μυστικό για να μην ραγίσουνε τα αυγά, είναι να αφήνεται την μεταλλική κουτάλα μέσα στην κατσαρόλα και να εξέχει από το νερό, ώστε να απορροφά την επιπλέον θερμότητα. Φυσικά βράζουμε χωρίς το καπάκι!

4Όταν το νερό αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε την φωτιά τόσο, ώστε να σιγοβράζουν τα αυγά χωρίς να "χορεύουν". Τα αφήνουμε για 10~12 περίπου λεπτά. *Όσα σπάσουνε ή ραγίσουνε στο βράσιμο, δεν τα βάφουμε, αλλά τα καταναλώνουμε γρήγορα γιατί χαλάνε εύκολα.

5Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε να κρυώσουν, γιατί έτσι σφίγγουν οι πόροι και η βαφή δεν θα εισχωρήσει κάτω από το τσόφλι.

6Ετοιμάζουμε τη βαφή σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή και βυθίζουμε τα αυγά λίγα, λίγα με τρυπητή κουτάλα.

7Τα αφήνουμε μέσα στη βαφή 3~5 λεπτά μέχρι να πάρουνε το επιθυμητό χρώμα.

8Αφού χλιαρώσουν, τα αλείφουμε με λίγο λάδι, χρησιμοποιώντας ένα μαλακό κομμάτι ύφασμα για αν γυαλίσουν.

ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ

1Για να τα διακοσμήσουμε με τον παραδοσιακό τρόπο, τοποθετούμε ένα φυλλαράκι μαϊντανού, φτέρης ή βασιλικού επάνω στα βρασμένα αυγά, τα τυλίγουμε και τα δένουμε σφιχτά με ένα κομμάτι τούλι ή λεπτό καλσόν και τα βουτάμε στη βαφή. Όταν τα βγάλουμε από τη βαφή, τα ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί κι όταν στεγνώσουν αφαιρούμε το τούλι και το φύλλο.

Φοράτε γάντια πλαστικά ή μιας χρήσεως όσο βάφετε τα αυγά. Η βαφή δύσκολα φεύγει από τα χέρια! Σε περίπτωση "ατυχήματος" τρίψτε με χλιαρό ελαιόλαδο.

00:00

0 Reviews

All fields are required to submit a review.

Send this to friend