

Αρχαιοελληνικό κοκορέτσι (Οβελίσκος χορδής)
By ΒΕΝΕΤΗΣ ΚΑΡΑΜΠΑΣΗΣ Κρέας, Πασχαλινές Σχάρα
April 3, 2017
Όχι για να μη λένε. Ναι λοιπόν από βιβλίο αρχαιοελληνικό κοκορέτσι βλέπουμε και ιδού η συνταγή! Ελληνικές καθαρά γεύσεις και σε όποιον αρέσει!
- Prep: 1 hr
- Cook: 2 hrs
- Yields: 4 μερίδες
Directions
1Κόψτε τη συκωταριά σε κομμάτια περίπου ίσου μεγέθους κι αφήστε τα να μείνουν στο διάλυμα του κρασιού με το ξύδι. Στη συνέχεια ρίξτε τους αλάτι, πιπέρι, ρίγανη (ή θυμάρι) κι ανακατέψτε το καλά.
2Περάστε τα στη σούβλα υπολογίζοντας το κέντρο του βάρους στο κάθε κομμάτι.
3Τυλίξτε το έντερο γύρω από τα εντόσθια. Βάλτε το στην φωτιά.
4Ανακατέψτε το ελαιόλαδο, το μέλι και το διάλυμα του κρασιού με το ξύδι κι αλείφετε με ένα ματσάκι δυόσμο το κοκορέτσι ώσπου να ψηθεί.
Μέσα στο βιβλίο "Δειπνοσοφιστές" του Αθήναιου υπάρχει το εξής απόσπασμα:
«...χορδής οβελίσκους ημέρας ζητουμένους δυ' εχθές ωμούς εις το πυρ αποσβέσας»...
"...χτες, δυο σούβλες με εντόσθια ωραία ισοζυγισμένες τις εξαφάνισες προτού καλά καλά ψηθούν»...
*Το κοκορέτσι στα Ομηρικά έπη το αποκαλούσαν "πλεκτή"